W jaki sposób na współczesnych statkach wykorzystywane są chłodnice?

Wyłącznie prywatne mieszkania

Urządzenia chłodnicze potrzebne są praktycznie wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia ze świeżą żywnością. Nie tylko prywatne domy, w których obowiązkowo stoją lodówki, ale również sklepy, hurtownie, magazyny, zakłady produkcyjne, a nawet statki wymagają tego, by znalazły się w nich chłodnie. Na pokładach statków potrzebne są wtedy, gdy transportowana jest żywność, w tym świeżo odłowione ryby.

Ściśle zależności tego, statkiem

W przetwórstwie rybnym chłodnictwo daje nam kilka możliwości do wykorzystania. Ładowane na statek ryby i owoce morza można przechowywać w kontenerach, które są zaaranżowane na chłodnie. W zależności od tego, jakim statkiem dysponujemy, odmienne są możliwości pakowania pożywienia. Kontenery mogą być elementem klasycznego statku, ale istnieje też opcja użycia specjalnego okrętu, czyli chłodniowca. Może on być masowcem czy też drobnicowcem.

Prowadzi tegoż, razem pozostaną

Profesjonalne chłodnice znajdujące się na różnego typu statkach mają służyć do przechowania ryb tuż po ich odłowie, ale też w sytuacji, gdy są one transportowane na dłuższe odległości z jednego portu do drugiego. Podobnie jest z przewozem owoców i warzyw. To sprawia, że zawsze pozostaną świeże, bez względu na to, czy zostały zamrożone lub tylko schłodzone od razu po odłowie, czy też po obrobieniu i przetworzeniu.

Miały pozwalać jedynie tranzyt ryb zaraz

W mniejszych kutrach dość powszechne w użytku są chłodnie o niewielkich gabarytach. Mają one pozwalać jedynie na transport ryb tuż po odłowie tak, by można było bezpiecznie dowieźć je do brzegu. Przechowane w ten sposób nie tracą żadnych właściwości i bez problemu nadają się do spożycia lub dalszego przetwórstwa.