Chłodnice, a odpowiednie przechowywanie mrożonek.

Jak wiadomo, na rynku spożywczym dostępne są rozmaite produkty. Niektóre z nich powinny być dostępne w świeżej postaci, inne mają wydłużony termin przydatności jeśli przechowywane są one w lodówkach, a jeszcze inne można zamrozić na długi czas. Takie chłodnice muszą zapewnić dużo niższą temperaturę niż w standardowych chłodziarkach. Temperatura w specjalnych mroźniach musi być na minusie.

Szczególnie ostatnie wymienione mrożonki mają najdłuższy termin przydatności, ponieważ jak wiadomo minusowa temperatura świetnie konserwuje żywność, nawet na bardzo długie miesiące. Ważne jest aby chłodnice działały maksymalnie sprawnie, a wtedy ma się pewność, że żywność będzie przetrzymywana w pełni bezpiecznie. Muszą one być systematycznie serwisowane przez doświadczonego specjalistę, który przedłuży kartę gwarancyjną na następny sezon.

Obecnie chłodnie i mroźnie są tak doskonale wyposażone, że nie trzeba obawiać się iż dana żywność się w jakikolwiek sposób popsuje. Nawet drobna awaria chłodnicy, jeśli zostanie szybko usunięta nie powinna spowodować żadnych większych strat w produktach. Oczywiście jeśli dojdzie do zaniedbania urządzeń chłodniczych ze strony właściciela firmy, to może on się czuć odpowiedzialny za straty.